Oogheelkunde

In Huisartspraktijk Zarza is er de mogelijkheid om een uitgebreid oogheelkundig onderzoek te verrichten. Hieronder valt ook de periodieke beoordeling van het netvlies bij diabetespatienten. Huisarts dhr M.T. Zarza heeft zich gespecialiseerd in dit onderzoek en staat geregistreerd in het officiele register, het CHBB. Het onderzoek is toegankelijk voor alle patiënten die ingeschreven staan bij de huisartsen van het Bonnehûs.

Het oogonderzoek is gelijkwaardig aan het onderzoek zoals dat plaatsvindt in het ziekenhuis, maar met veel voordelen voor de patient.

Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een moderne non-mydriatic funduscamera. Hiermee kunnen we netvliesfoto’s maken waarbij in de meeste gevallen geen hinderlijke pupilverwijding nodig is. Het betekent dat de patient geen oogdruppels vooraf hoeft, niet lang hoeft te wachten en zelf weer met de auto naar huis kan rijden.

Voor diabetespatienten, die tweejaarlijks onderzocht moeten worden, betekent het dat zij veel sneller en gewoon op onze eigen locatie onderzocht kunnen worden. De foto’s worden door dokter Zarza beoordeeld en zonodig besproken met de oogartsen van het MCL. Er zijn voor de patient geen kosten verbonden aan dit onderzoek.

Ook kan een uitgebreid oogheelkundig onderzoek bij niet-diabetes patienten plaatsvinden. Een visusmeting, een oogboldrukmeting en het beoordelen van de binnenzijde van het oog; het is voor de patient helemaal gratis. Omdat het onderzoek in de eerste lijn plaatsvindt, heeft het ook geen gevolgen voor het eigen risico van de patient.

Pas wanneer er tijdens het onderzoek afwijkingen worden geconstateerd, die door de oogarts moeten worden behandeld, wordt de patiënt snel en doelgericht doorverwezen naar de oogarts

Wat is funduscopie?

Bij dit onderzoek worden foto’s gemaakt van het netvlies van uw ogen. Bij diabetes mellitus bestaat een verhoogde kans op beschadiging of aantasting van de kleinste bloedvaatjes. In het bijzonder die het netvlies van bloed voorzien. Een slechter doorbloed netvlies kan veroorzaken dat u op den duur slechter gaat zien. Met behulp van deze foto’s worden de bloedvaatjes van het netvlies beoordeeld.

In totaal worden er 4 foto’s gemaakt, 2 van het rechteroog en 2 van het linkeroog. Tijdens het maken van de foto zult u even een scherpe lichtflits zien. De foto’s worden in de computer opgeslagen en worden beoordeeld door dokter Zarza.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.